Nyheter

 • Maria har stora planer

  2018-12-03 Trygghetsboendet Skäret i Skelleftehamn blir en efterlängtad boendeform där hyresgästerna har tillgång till en trygghetsvärd några gånger i veckan. "Med aktiviteter som exempelvis hantverk, gympa och bakning kan vi skapa trivsel och trygghet för de boende", säger Maria Holmgren som är nyanställd trygghetsvärd.

  Det moderna och ombyggda trygghetsboendet Skäret är öppet för bokning och det finns fortfarande lägenheter lediga för uthyrning för dig som är 70 år eller äldre. Lägenheterna hyrs ut som Bodirekt vilket innebär att den som först anmäler sitt intresse hamnar först i kön och behåller dessutom sina köpoäng vid kontraktsskrivning. Inflyttning sker 1 februari 2019 och då påbörjar Maria Holmgren samtidigt sitt nya jobb på Skäret.
  – Det känns spännande att få vara med från början och starta upp Skäret med en ny grupp av människor där vi tillsammans kan forma verksamheten, säger Maria.

  Skapa ett aktivitetsprogram

  Hon jobbar i dag som arbetsterapeut och kommer kombinera detta med tjänsten på Skäret.
  – Att jobba med hälsa, aktiviteter och människan i fokus för att de boende ska få leva livet som bäst och så länge som möjligt är väldigt givande. Jag ser hur det påverkar människor när så många sinnen som möjligt får beröras, menar hon.
  Tillsammans med de äldre och utifrån deras förmågor kommer hon att skapa ett aktivitetsprogram för Skäret.
  – Jag tänker ofta att hantverk kan vara givande, men det kan vara allt från en gympagrupp till bakning eller en läsecirkel – det är viktigt att så många sinnen som möjligt får beröras och tilltalas hos de äldre. Programmet kan få vara flexibelt så att vi tar tillvara det som människor fortfarande kan göra, det centrala är att stimulera till aktiviteter så att det inte blir passivitet, säger Maria som är 43 år och bor i Ursviken med man och två barn.

  Välkommen på visning

  Ta gärna chansen att titta på ett boende som ökar tryggheten både för dig och dina närstående. Skebo har bjudit in till en informationsträff och visning av Skäret den 14 december för medlemmar i pensionärsföreningarna PRO, SKPF och SPF.
  Skäret är beläget centralt i Skelleftehamn, på adressen Ursviksgatan 129, med gångavstånd till butiker och nära till busshållplats.
  Skebo har helrenoverat landstingets före detta lokaler till 20 stycken tvåor av varierande storlek från 49 till 72 kvadratmeter där alla ytskikt är nya.


  Trygghetsvärd: Maria Holmgren

   

   

   

  Visa hela nyheten
 • Skebo satsar på Huskurage

  2018-11-30 Skebo initierar en satsning för att stärka hemfriden i Skellefteå. Tillsammans med Riksbyggen och Fastighetsägarna inleder Skebo ett samarbete med riksorganisationen Huskurage.

  Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera.
  Varje år dödas 20 personer, huvuddelen kvinnor, i svenska hem. Rädda Barnen beräknar att 200 000 barn, motsvarande var tionde barn i Sverige, lever i familjer där det förekommer våld.
  – Vi vill göra vad vi kan för att minska våld i hemmen och uppmuntra till civilkurage i det goda grannskapet. Vi väljer att ansluta oss till Huskurage för att sätta ljus på en viktig fråga. Vi lämnar redskap till våra hyresgäster att kunna agera på ett medmänskligt sätt, säger Anna Ersson, marknadschef på Skebo.

  Preventivt fokus

  Enligt en granskning som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nyligen gjort är Skellefteå kommun bäst av 14 granskade kommuner i norra Sverige på att handlägga ärenden med våld i nära relationer.
  – Det är positivt att vi i Skellefteå tar frågan på allvar, men det kommer alltid att finnas mer att göra på detta område. Huskurage fokuserar på de preventiva insatserna. Genom att vi fastighetsägare gör detta gemensamt tror vi att vi får ett större genomslag där vi aktivt kan bidra till att minska våld i hemmen, säger Anna Ersson.

  Inbjudan till föreläsning

  Startskottet för Skebos engagemang blir en kombinerad föreläsning och utbildning av Peter Svensson, grundare till Huskurage, som under närmare 20 år arbetat med våldsprevention inom omsorgen. Fredag den 7 december klockan 12.30–14.30 föreläser Peter Svensson på The Great Northern i Skellefteå.
  – Vi bjuder in personal och andra berörda hos Skebo, Riksbyggen och Fastighetsägarna i vår satsning på Huskurage. Representanter från Zonta, Trygghetsforum, Skellefteå kommun och polisen bjuds också in. Även media är varmt välkomna till föreläsningen, säger Anna Ersson.


  Fakta / tre tips om du hör något hos grannen som du anar kan handla om hot eller våld

  * Ring i första hand på och fråga hur det är. Känner du dig osäker? Be någon annan granne följa med.
  * Hör av dig till hyresvärden och/eller dina andra grannar för stöd och hjälp. Ring polisen.
  * I situationer som verkar riktigt allvarliga ringer du till polisen på en gång.

  Visa hela nyheten
 • Skebo tar klimatinitiativ

  2018-11-29 Skebo har beslutat att gå med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet i initiativet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent.

  Allmännyttans branschorganisation Sabo har i dagarna lanserat Allmännyttans klimatinitiativ som uppmuntrar de allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige att bidra konkret till klimatomställningen.
  67 bostadsföretag med 292 824 lägenheter över hela landet har anslutit sig. Nu går även Skebo med i klimatinitiativet.

  Fördjupningar i områden

  Kent Ek, förvaltningschef på Skebo, har i dagarna deltagit på en nationell konferens kring Allmännyttans klimatinitiativ.
  – Jag och fem medarbetare från Skebo var med på konferensen som fördjupade sig i områdena energieffektivisering, omställning till klimatsmarta hem och steget till att bli fossilfri. Det var oerhört inspirerande och vi tar med oss många tankar om hur vi ska jobba vidare med frågan i egen regi, säger Kent Ek.
  – Att vi hjälps åt med att ta hand om miljön på ett bättre sätt är en väldigt angelägen fråga i både det lokala och det globala perspektivet. Därför känns det självklart att vi gör detta med Sabo. Vi ska skapa aktivitet i klimatinitiativet hos Skebo och får anledning att återkomma till konkreta satsningar som vi kommer att göra framöver, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

  Två övergripande mål

  Klimatinitiativet har två övergripande mål:
  • En fossilfri allmännytta senast år 2030.
  • 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007).
  – Allmännyttan kan i kraft av både sin storlek och sin förmåga att samverka bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Världen står inför en oerhört stor klimatutmaning, särskilt efter den här rekordvarma sommaren och budskapet från FN:s klimatpanel om att det krävs stora och snabba utsläppsminskningar för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

  Deltagande kommunala bostadsbolag i Allmännyttans klimatinitiativ:

  Bengtsforshus AB, Bergs Hyreshus, Bostaden i Umeå, Bostäder i Lidköping, Botkyrkabyggen, Eidar Trollhättans bostadsbolag, Ekerö Bostäder, Falköpings Hyresbost, Flens Bostads AB, Fristadbostäder, Förbo , Gamla Byn, GotlandsHem, Habo Bostäder, Hammaröbostäder, Hultsfreds Bostäder, Hyresbostäder i Norrköping, Höganäshem, Kalixbo, Karlshamnsbostäder, Kristianstadsbyggen, Kumla Bostäder, Kungälvsbostäder, Landskronahem, Laxåhem, LudvikaHem, Lunds Kommuns Fastighets AB, Nyköpingshem, Nynäshamnsbostäder, Partillebo, Platen, Salabostäder, SKB, Skelleftebostäder Skebo, Stockholmshem, STUBO, Timråbo, Tjörns Bostads AB, Treklövern Bostads AB, Uppvidingehus, Vallonbygden, Vellingebostäder, VätterHem, Ystadbostäder, Årjängs Bostads AB, Älmhultsbostäder, Ängelholmshem.

  Läs mer om Allmännyttans klimatinitiativ: https://www.sabo.se/hallbarhet/allmannyttans-klimatinitiativ/

   

  Visa hela nyheten