Skebo förändrar och utvecklar sin organisation. Det som tidigare bestod av en bovärd ersätts nu av hela team som arbetar tillsammans.
- Vi kommer ha mer specialiserade medarbetare med större tillgänglighet för hyresgästerna, säger Ingela Wiklund, förvaltningschef på Skebo.
Det nya arbetssättet trädde i kraft den 2 maj och innebar också nya kontaktvägar för hyresgäster som behöver hjälp. Skebos medarbetare i centralorten som tidigare har haft titeln bovärd kommer att delas in i team med olika ansvarsområden och kommer då också få nya titlar:
hyresgästvärd och fastighetsvärd.
Tidigare hade bovärdarna telefontid två timmar mellan klockan 09–11. Hyresgästvärdarna bemannar numera telefonerna som håller öppet hela arbetsdagen mellan 08–16.
– Hit ringer den som akut behöver hjälp med något. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att helst felanmäla via Mina sidor, om det inte handlar om mer akuta frågor som exempelvis vattenläckage eller är fara för fastigheten, säger Ingela.
Det här teamet jobbar också med frågor som nyckelhantering, in- och utflyttningar, besiktning och visning av lägenheter. Fastighetsvärdarna ingår i teamet som åtgärdar felen och är de som hyresgästerna kommer träffa ute i våra fastigheter.
– Tanken är att de ska fokusera på teamets arbetsuppgifter. Det här innebär att ett helt bostadsområde inte bara hänger på en individ. Vi säkrar alltså servicen vid frånvaro och blir mindre sårbara. Vi kommer också vara mer tillgängliga för våra hyresgäster eftersom vi har öppet hela arbetsdagar, säger Ingela.
Tanken är också att man redan i telefonen ska kunna guida hyresgästerna att själva utföra enklare uppdrag.
– Eftersom det är tidigare bovärdar som svarar i telefonen så har de en bred erfarenhet om hur det ska göras. De gånger som uppdraget kräver en insats av våra fastighetsvärdar så har de fått ett fullgott arbetsunderlag, säger Ingela.
Förändringen kommer i första hand att märkas i Skellefteås centralort. I ytterområdena finns bovärdarna kvar och får stöttning av hyresgästvärdarna dit det går ringa mellan klockan 08–16.
– Våra serviceorter ute i kommunen berörs inte på samma sätt, där har vi fortfarande bovärdar
som ansvarar för att hjälpa hyresgästerna. Skillnaden är att de inte har telefontid numera, utan
ska kunna lägga tid på att hjälpa hyresgästerna och kan ta hjälp av teamen vid behov. Det ska vara
en hållbar och tillgänglig service för våra hyresgäster men också drägligare arbetsmiljö för medarbetarna, säger hon.
Omorganisationen innebär att Skebo genomför sin största förändring på länge och bovärdarna har på många orter blivit kända och uppskattade.
– Vi förstår att det blir en omställning för många hyresgäster som är vana att vända sig till sin bovärd, men fördelen nu är att de får fler kontakter istället. Rollen som bovärd har varit väldigt bred och omfattande vilket medfört att det inte varit så lätt att prioritera bland alla uppgifter. På det här sättet renodlar vi arbetsuppgifterna som en bovärd kan ha och de som ingår i teamet för fastighetsvärdarna blir nu mer specialister på att avhjälpa fel. Den som behöver vidareutbilda sig ska få göra det för att bli så bra som möjligt på sina arbetsuppgifter, säger Ingela.
Eftersom det är ett helt nytt arbetssätt som håller på att trimmas in kan det uppstå tillfällen när detta blir synbart.
– Det är vår största omorganisation sedan 2000-talet, så vi ber om lite tålamod. Vi är öppna för att vi kanske behöver skruva lite i planerna för att få det så bra som möjligt för våra hyresgäster.
Målet är att Skebo ska bli en så effektiv och bra organisation som möjligt för att kunna hjälpa till i största möjliga grad, säger Ingela.