Hemma hos Andrew Calof

2017-03-16
På isen är vi vana att se spelarna i Skellefteå AIK. Men hur har de det utanför isen? Häng med hem till Andrew Calof i hans centrala Skebolägenhet, möt honom i en annorlunda miljö och känn kanadensaren på slutspelspulsen.

Okej Andrew, berätta om din lägenhet. Första intrycket man får är, wow, vilken utsikt!

– Ja, jag är väldigt lyckligt lottad som får bo så bra. Det är förmodligen en av stans bästa lägenheter, med fantastisk utsikt över älven. Det är mitt i stan och jag har extra sovrum som gör det enkelt om familj och vänner vill sova över. Jag har gott om utrymme. Ja, den har allt.

Du verkar trivas bra här?

– Absolut, varmgaraget i källaren underlättar också förstås, det håller bilen varm och skön när jag ska åka på träning eller match. Det är ett stort plus i jämförelse med lagkamrater som har svårt att starta bilen om det varit en kall natt. Jag är väldigt nöjd med hur jag har det.
Då kan jag skratta åt mina lagkamrater och säga: ”Du borde ha planerat det här bättre…”

Från universitetet till Skellefteå

Calof kom till Skellefteå sommaren 2014 från en universitetstillvaro i USA.
– Jag delade bostad med fyra kamrater men hade ett eget sovrum, vilket inte är särskilt vanligt. Många delar även sovrum med varandra. Det var en lång korridor där vi hade våra rum, men tyvärr hördes allting genom väggarna. Utöver det hade vi ett gemensamt vardagsrum där vi kunde äta och se tv tillsammans. Här har jag allting tillsammans med min flickvän och det känns såklart mycket bättre. Då kan vi ha det hur smutsigt eller rent vi vill, så länge vi själva är nöjda och trivs med det.  

Du är ofta ute och reser eller spenderar tid i arenan, men vad gör du när du är hemma?

– Oftast kommer jag hem runt lunchtid, eller så går jag ut med grabbarna i laget och äter någonstans. Sedan hänger jag gärna hemma, kanske slappnar av med någon tv-serie som jag gillar. Då kanske klockan har blivit fyra och det är dags att handla mat, antingen äter jag ute eller lagar något hemma. Det brukar bli middag runt 18-tiden. Efter det är det roligt att spela lite kort, fika och hänga mer i soffan.

Nära till allt

Calof är uppvuxen i Ottawa.
– Jag bodde i ett hus omgivet av hus som såg likadana ut. Men det var många vänner i området och hela pappas släkt fanns i stan. Det gjorde att vi sågs varje vecka. Det var bara 10–15 minuters gångväg till skolan. Vi hade nära till allt, precis som här i Skellefteå. En del gillar att bo mer ensligt men jag trivs med bekvämligheten det innebär att bo centralt. Då slipper jag planera en massa. Ibland glömmer jag till exempel att köpa varor på mataffären och måste gå tre gånger på en dag…

Spenderar du mycket tid i köket?

– Tidigare åt jag ute mycket oftare, men sedan min flickvän flyttade in så blir det mer hemlagat. Hon gillar att vara ekonomiskt smart.

Vad lagar du mest för sorts mat?

– Mest kyckling, grönsaker och ris, men min flickvän tyckte inte det var något man kunde äta varje dag. Då lärde hon mig att laga korvstroganoff och kycklingpaj. Jag var heller inte medveten om att svenskar älskar tacos så mycket som ni gör. Det blir rätt ofta tacos här.

Hur uppfattar du Skellefteå som stad?

– Den är mysig och tillräckligt stor för att inte ha tråkigt när man är ledig. Alla är också väldigt trevliga och supporten vi har är något som jag aldrig upplevt någon annanstans.

Finns det någon nackdel med att bo så här centralt?

– Inte vad jag kan komma på. Det är lätt att hitta på något, kanske gå till CK (Citykompaniet), och det är nära till Hemmakväll om man vill köpa godis. Har jag hört…

Upp och ner

Sportsligt har Calof inte varit lika produktiv den här vintern som under sina första två säsonger i stan.
– Precis som för laget har det varit upp och ner, inte så bra som jag hoppades på, men efter jul har vi ryckt upp oss, säger Calof.
Ikväll startar SM-slutspelet med en repris på fjolårets SM-final mellan Skellefteå AIK och Frölunda när den första kvartsfinalen i bäst av sju spelas i Göteborg.
– Det är alltid prio att ta sig till slutspel. Med tanke på hur vi startade så var det svårt att tänka sig slutspel. Efter jul ryckte vi upp oss och nu är chanserna att gå långt i slutspelet betydligt bättre. Vi gjorde misstag och nu har vi lärt oss att inte upprepa dem längre. Att vi har ligans bästa målvakt har såklart också hjälpt till.

Fansen hjälper till

Calof är förtjust i det publikstöd som Skellefteå AIK får.
– Det är ganska svårt att jämföra med andra städer, det krävs en mycket större stad för att du ska hitta det här stödet. Även på bortaplan är vår bortasektion full och vi kan höra dom. Det är väldigt roligt.
Fansen har också visat sig extra hjälpsamma utanför isen när det kommer till att göra kanadensaren hemmastadd i Skellefteå.
– Ja, för mig som kanadensare har jag fått erbjudande från pensionerade lärare om att lära mig svenska av dem. Den hjälpen tror jag är svår att få någon annanstans. Jag gjorde en online-kurs första säsongen. Problemet är att det är riktigt svårt att fortsätta om man haft ett uppehåll. Jag trodde heller inte att jag skulle få chansen efter första året här. Det började jättebra, men sedan hade jag två–tre poäng på lika många månader så jag brydde mig inte om att lära mig svenska. Vem ville ha mig tillbaka efter det? Men Skellefteå ville tydligen det och det är jag jätteglad för.

Mamma städar

Mamma Calof har också varit på besök i Skellefteå ett par gånger och Andrew berättar att det alltid slutar på samma sätt:
– Hur mycket jag än försöker städa för att göra det trevligt så slutar det alltid med att hon städar i två veckor…

Om du föreställer dig ett perfekt boende – hur ser det ut?

– Svårt att säga, det beror på i vilket skede av livet du befinner dig i. När du är yngre behöver du inget stort ställe och man bryr sig mer om att bo nära vännerna. När du blir äldre och kanske vill ha bra service är det centrum som gäller, något som jag uppskattar just nu. När du sedan bildar familj passar det med ett hus i ett område med andra i din situation och ålder. Så det är en ganska komplex fråga, men för mig personligen är det perfekt just nu.
Du bor mitt i centrum som blir draperat i svart och gult i slutspelstider – det borde väl bidra till att hemtrevlighetsfaktorn ökar?
– Ja, det är en härlig inramning och skylten ovanför E4 vill jag få ner till 0 matcher. Vi borde ta oss till final bara för att få se publiken hoppa upp och ner – det är en speciell känsla.

Titta in hemma hos Calof i filmen som finns på Skebos Facebooksida!