Skebo - mer än bara lägenheter

2018-11-27
Helt naturligt förknippas Skebo med sina hyreslägenheter. Vad som inte är lika känt är att Skebo även förvaltar 243 lokaler. Flera av dessa inrymmer butiker, restauranger och kontorslokaler, bland annat det vackra trähuskvarteret mitt i Skellefteå där det snart uppstår chans att hyra kontor.

På Köpmangatan 13 blir det från den 1 januari lediga kontorslokaler i ett av Skellefteås mest anrika och välbevarade centrala hus. Trähuskvarteret Köpmangården med det stora gathuset uppfördes troligen av skomakaren Gustaf Vilhelm Gustavsson och överläts 1916 till sonen Sigurd, som här öppnade tapetserarverkstad och möbelaffär.
Nu består lokalen av hyresrätter blandat med frisörverksamhet och kontorslokalerna på 210 kvadrat som söker hyresgäster.

Centralt läge

Huset bär stildrag av jugend med fasader i liggande fasspontpanel och korspostfönster med småpröjsade övre delar. Man ser också fina verandasnickerier in mot den grusade gården.
– Hela trähuskvarteret måste vara ett av de finare kvarteren vi har i stan så det känns riktigt roligt att kunna erbjuda kontorslokaler här. På sommaren är det tio steg till kafé Lilla Maris uteservering som håller till i grannhuset – mycket mer centralt läge än så blir det inte, säger Petter Holmgren på Skebo.

Restauranger och butiker

Förutom cirka 5 200 hyresrätter förvaltar Skebo 243 lokaler där de största är äldreboenden, men bland de kommersiella lokalerna finns det centrumverksamhet i kvarteret Oden som Pinchos, Olanders kafé och kök samt frisersalonger. På andra sidan centrum finns Texas Longhorn som hyresgäst och Lilla Mari och norrut på Erikslid hyr bland andra Elon och Konsum av Skebo.
Det som också sticker ut i beståndet är 4H-Gården Lilla Lyckan på Morö Backe men även biblioteket och Konsum.
– De allra flesta lokaler hyrs av kommunen och landstinget men det är också bra att kunna erbjuda service på mer lokala adresser. På Morö Backe till exempel så tillför butik och bibliotek stor dragningskraft för de boende, en del hyresgäster behöver bara ta hissen ner till bottenplan för att handla, säger Petter.