Skebo tar klimatinitiativ

2018-11-29
Skebo har beslutat att gå med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet i initiativet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent.

Allmännyttans branschorganisation Sabo har i dagarna lanserat Allmännyttans klimatinitiativ som uppmuntrar de allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige att bidra konkret till klimatomställningen.
67 bostadsföretag med 292 824 lägenheter över hela landet har anslutit sig. Nu går även Skebo med i klimatinitiativet.

Fördjupningar i områden

Kent Ek, förvaltningschef på Skebo, har i dagarna deltagit på en nationell konferens kring Allmännyttans klimatinitiativ.
– Jag och fem medarbetare från Skebo var med på konferensen som fördjupade sig i områdena energieffektivisering, omställning till klimatsmarta hem och steget till att bli fossilfri. Det var oerhört inspirerande och vi tar med oss många tankar om hur vi ska jobba vidare med frågan i egen regi, säger Kent Ek.
– Att vi hjälps åt med att ta hand om miljön på ett bättre sätt är en väldigt angelägen fråga i både det lokala och det globala perspektivet. Därför känns det självklart att vi gör detta med Sabo. Vi ska skapa aktivitet i klimatinitiativet hos Skebo och får anledning att återkomma till konkreta satsningar som vi kommer att göra framöver, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

Två övergripande mål

Klimatinitiativet har två övergripande mål:
• En fossilfri allmännytta senast år 2030.
• 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007).
– Allmännyttan kan i kraft av både sin storlek och sin förmåga att samverka bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Världen står inför en oerhört stor klimatutmaning, särskilt efter den här rekordvarma sommaren och budskapet från FN:s klimatpanel om att det krävs stora och snabba utsläppsminskningar för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

Deltagande kommunala bostadsbolag i Allmännyttans klimatinitiativ:

Bengtsforshus AB, Bergs Hyreshus, Bostaden i Umeå, Bostäder i Lidköping, Botkyrkabyggen, Eidar Trollhättans bostadsbolag, Ekerö Bostäder, Falköpings Hyresbost, Flens Bostads AB, Fristadbostäder, Förbo , Gamla Byn, GotlandsHem, Habo Bostäder, Hammaröbostäder, Hultsfreds Bostäder, Hyresbostäder i Norrköping, Höganäshem, Kalixbo, Karlshamnsbostäder, Kristianstadsbyggen, Kumla Bostäder, Kungälvsbostäder, Landskronahem, Laxåhem, LudvikaHem, Lunds Kommuns Fastighets AB, Nyköpingshem, Nynäshamnsbostäder, Partillebo, Platen, Salabostäder, SKB, Skelleftebostäder Skebo, Stockholmshem, STUBO, Timråbo, Tjörns Bostads AB, Treklövern Bostads AB, Uppvidingehus, Vallonbygden, Vellingebostäder, VätterHem, Ystadbostäder, Årjängs Bostads AB, Älmhultsbostäder, Ängelholmshem.

Läs mer om Allmännyttans klimatinitiativ: https://www.sabo.se/hallbarhet/allmannyttans-klimatinitiativ/