Alla ska kunna känns sig trygga i sitt eget boende - det är dock inte alltid verkligheten ser ut så. Skebo var med i ljusmanifestationen på Guldtorget i Skellefteå för att uppmärksamma och manifestera mot våldet mot kvinnor.
Och det finns sätt för hyresgäster att agera när man misstänker våld i nära relationer mot såväl vuxna som barn.
Den 25 november bjöd Guldstadens kvinnojour och Guldstadens tjejjour in till ljusmanifestation på Orange Day. Så kallas dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor – Sara Kulturhus lystes den här dagen upp i samma färg och bildade en mäktig inramning.
På Guldtorget tändes det ljus och åhörarna fick lyssna till ordföranden i kvinnojouren, Agnes Lundmark, som bland annat läste upp berättelser från våldsoffer.
– Det var jättestarka öden och tyvärr är det alldeles för vanligt förekommande. Statistik visar att varje timme anmäler en kvinna våld från en närstående, det är ett enormt samhällsproblem som vi på Skebo gärna vill vara med och uppmärksamma för att medvetandegöra problemen som finns, säger Lisa Nilsson, hållbarhetssamordnare på Skebo.
Sedan något år tillbaka har Skebo samarbete med riksorganisationen Huskurage som handlar om att informera boende om hur man kan agera för att förebygga, förhindra och stoppa våld i nära relationer. Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis eller kontakta socialtjänst kan bidra till ökad trygghet och minskad utsatthet i huset eller i grannskapet.
– Vi tänker att det viktigaste man kan göra som granne är att man agerar i någon form. Vi har full förståelse för att man inte vågar ringa på dörren, men vi uppmuntrar gärna till att agera på något sätt och inte blunda. Det kan rädda liv, säger Lisa.
Under vintern kommer Skebo att informera boende både via informationsblad i brevinkastet men även i form av anslag i trapphuset.