Toppbetyg för Skellefteås studentboende

/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=e31a4dbe-a84b-4840-87b1-75b93b896cb9
2020-11-10
Skellefteå hamnar återigen i topp bland Sveriges städer när det gäller studenters boendemöjligheter, enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer. - Skebos unika bostadsgaranti bidrar starkt till Skellefteås attraktionskraft hos studenterna, säger Skebos marknadschef Anna Ersson.

SFS granskar årligen bostadssituationen i landets studentstäder. Studentkårerna och de största studentbostadsförmedlarna i respektive stad kontaktas och bedöms efter ett antal kriterier som ska garantera studenter en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden.

Studieorterna listas med tre olika färgkoder:

Grön – om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

Gul – om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.

Röd – om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

”Situationen är god”

SFS-rapporten för 2020 visar att Skellefteå, i likhet med tidigare år från 2015 och framåt, hamnar i toppkategorin. Skellefteå är en av femton studieorter som får grönt ljus bland de totalt 33 studieorterna som granskats.
Grönlistningen av Skellefteå motiveras bland annat enligt följande i SFS-rapporten:
”Det tycks finnas tillräckligt med bostäder för alla nya studenter i Skellefteå i samband med terminsstarten. Det finns en bostadsgaranti som innebär att alla nya studenter erbjuds en bostad. Det finns ett utbud av bostäder med rimliga hyror. De flesta betalar mellan 2 300 och 4 000 kronor för korridorsrum, delade lägenheter eller mindre egna lägenheter. Det finns dock också lite större lägenheter för ca 5 000 kronor. Studentbostäderna har tiomånadershyra, där juni och juli är hyresfria. Allt ligger på gångavstånd.”
– Att vi får toppbetyg i bedömningen av en neutral aktör som SFS är ett kvitto på att vi håller vad vi lovar studenterna, säger Anna Ersson.

Bokningsmöjlighet på hemsidan
Skebos bostadsgaranti gäller studenter som blivit antagna vid Luleå tekniska högskola eller Umeå universitet med Skellefteå som studieort. Även annan eftergymnasial utbildning på Campus i Skellefteå omfattas. Även YH-studenter omfattas av bostadsgarantin. Enda kravet är att utbildningen ska vara minst 18 veckor lång.
På Skebos hemsida kan en student som har fått sitt antagningsbesked boka sitt boende.

FAKTA / SFS kriterier för ett tryggt boende

• Alla studenter som studerar minst 15 högskolepoäng per termin ska erbjudas boende. Det spelar ingen roll om studenten är folkbokförd i kommunen sedan tidigare eller inte.
• Kontrakt: Permanent förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.
• Boendeform: Hyresrätt i form av korridorrum, studentlägenhet, ordinarie hyresrätt eller del i hyresrätt (exempelvis dubblett eller tripplett).
• Läge: Boendet som erbjuds ska vara beläget inom 30 minuters avstånd från högskolan med bra kollektivtrafik.
• Kostnad: Rimlig hyra i relation till studiemedel. En rimlig hyra är 35 procent av studentens inkomst. Om studenten betalar hyra tio månader om året slås kostnaden ut på tolv månader.
• Tillträde: Tillträde till bostaden senast 30 dagar efter att anmälan om studentboende har registrerats, alternativt tillträde till terminsstart. Ingen första eller sista anmälningstid ska finnas.

Länk till SFS-rapporten:

https://sfs.se/wp-content/uploads/2020/08/SFS-bostadsrapport-2020.pdf