Sortera dina sopor rätt

2019-02-15
Vi vill uppmärksamma er hyresgäster på att det är viktigt att ni sorterar era sopor rätt. Kommunen uttrycker ett problem med felsorterade sopor, det är många som slänger plastpåsar med restavfall i de bruna kärlen för matavfall. Vi behöver alla hjälpas åt att sortera bättre!

Det är stor skillnad i sophämtningsavgift för sorterade och osorterade sopor och kostnaderna för att hantera felslängda sopor ökar. Felsortering av sopor kan innebära att vårt organiska avfall kommer att klassas om till restavfall vilket i förlängningen kan komma att påverka hyran.

Vad ska då slängas i det bruna respektive gröna sopkärlet?
Så här sorterar du:

Matavfall:
I det bruna kärlet ska majsstärkelsepåsar med matavfall läggas, (här får inga vanliga plastpåsar med restavfall slängas.)

Exempel: Kött, fisk, frukt, grönsaker, ägg, mejeriprodukter, ris, pasta, kött- och fiskben, fiskrens samt räk- och kräftskal. Frukt-, ägg- och grönsaksskal, bröd, kex, kakor och bullar. Godis, kaffe- och tesump med filter, vissna blommor och krukväxter (inte jord).

Brännbart hushållsavfall (restavfall):
I det gröna kärlet ska ditt utsorterade restavfall läggas. Det vill säga det som inte ska till en återvinningsstation, återbruk eller en återvinningscentral. Förpackat i till exempel plastkassar.

Exempel: Nedsmutsat papper, näsdukar, servetter, kuvert, tvättlappar, bakplåtspapper, blöjor, bindor, tops, bomullstussar, trasiga kläder, tyg, näsdukar, och skor. Små trä- och plastleksaker, tandborstar, engångshyvlar, cd-skivor, skärbrädor. Stearinljus, bandage, plåster, plastkam, cigarettaska, dammsugarpåsar, korvskinn, presentsnören.

Varför ska man sopsortera?
Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Tycker du att det är svårt att veta hur du ska sortera dina sopor?
Här kan du ta del av kommunens källsorteringsguide

Tack för att du källsorterar!