Vi får just nu en del frågor om vart boendes närmaste skyddsrum finns samt andra frågor om krisberedskap. Här kan du läsa om vad som gäller och var du kan hitta mer information.
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bra bild av läget och sprid inte obekräftade rykten vidare.
Tips för källkritiskt tänkande på nätet
- Var vaksam på ”fejknyheter”
- Tänk efter innan du delar
- Kolla om avsändaren är trovärdig
- Undersök bilder, deras användare och innehåll
- Funder på om informationen är releveant
- Fundera på vem som drar nytta av att informationen sprids.
- Låt inte känslorna ta över
- Sök information utanför ditt eget flöde.
Krisinformation
Det är normalt att bli orolig när man dagligen möts av rubriker om det spända läget i vår omvärld. På www.krisinformation.se kan du läsa mer om läget i Ukraina och hur du ska förhålla dig till den information som sprids. Här hittar du alltid bekräftad information från myndigheterna.
Länk till MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer: Om krisen eller kriget kommer (msb.se). Innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna av t.ex. extremt väder, it-attacker eller militära konflikter. Det finns också en checklista med tips för att ordna mat, vatten, värme och kommunikation om samhället inte fungerar som vanligt.
Skyddsrum
I och med kriget i Ukraina har Sveriges beredskap i kris hamnat i fokus och frågor som handlar om skyddsrum har ökat. Det finns skyddsrum i en del av Skebos fastigheter och man tillhör inget specifikt skyddsrum utan vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Skyddsrum kan idag användas på annat sätt, exempelvis som cykelförråd. Skebo som fastighetsägare har 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrum till sitt ursprunliga ändamål.
På MSBs hemsida, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns en skyddsrumskarta där du kan se vart alla skyddsrum finns. Skyddsrumskarta (msb.se)