– Just när det gäller balkonger så verkar många ha svårt att få till det. En liten cafégrupp och någon blomma brukar vara standard, men sedan tycker många kanske att stolarna är osköna och att det ändå inte blir att de använder balkongen. Jag hoppas att dessa råd ska ge läsarna lite nya idéer och lösningar som kanske kan inspirera dem, säger Linda Marklund.
Här kommer hennes råd:
• Innan du väljer inredning till din balkong, titta på vilka förutsättningar din balkong har. Kanske du vill lösa något problem såsom utsatthet för sol, vind eller insyn och fundera också på vilka funktioner du vill ska finnas. En skön fåtölj att sitta och läsa i, en liten matplats eller kanske en arbetsplats som rymmer den bärbara datorn? Bestäm vad som är viktigast och utgå ifrån det. (Bild1)
• För att vara säker på att de möbler du valt ut ryms, gör gärna en enkel ritning. Ett kollage med de möbler och detaljer du planerat är också ett bra sätt att stämma av att du är på rätt väg.
• När det gäller trender ser vi att vi vill inreda ute på samma sätt som vi gör inne, och på så sätt skapa ett extrarum. Naturmaterial som rotting, korg och sjögräs ser vi mycket av och linne dominerar när det gäller textilier, gärna i beige och pastelliga toner. Nu vill många också ha färgglatt med gult, blått och blågröna kulörer samt mönster med exotiska blommor, fåglar och palmer. (Bild2)
Möbler och ytor
• Kanske är hängmatta eller de allt mer populära hängstolarna något du drömmer om? Kolla med din bovärd om lämpliga fästpunkter och gör drömmen till verklighet! (Bild3)
• Loungemöbler är toppen om du har en stor balkong eller ett uterum, men om du har en balkong som är standardmått (1,4 x 2,4 m) tar de alldeles för stor plats. Då gäller det att försöka hitta ett par bekväma stolar eller fåtöljer. Ett annat sätt att komma åt ”häng-effekten” är att sätta en bänk vid kortsidan där du laddar upp med mysiga kuddar och filtar. Betydligt mer platseffektivt och när du inte behöver sittplatserna blir det en finfin plats för blomkrukan eller kaffekoppen. (Bild4)
• Om det finns möjlighet, utnyttja väggar till hyllor och dekorationer, och tak till att hänga amplar och belysning. Då är det lättare att komma åt den där härliga rumskänslan.
• Har du en utskjutande balkong och vill ha insyns- och vindskydd? Ställ upp vikväggar på sidorna så både ramar du in rummet och får en mysigare känsla.
• Det är vanligt att balkonger har betonggolv som förvisso är praktiskt, men som kan ge en lite hård och kall känsla. Här kan en lösning vara att köpa plattor av trall som är enkla att montera själv. Det finns även konstgräs och mattor som är anpassade för utomhusbruk. Och du, när höstvädret så småningom kommer kan du plocka in golvet/mattan så håller de sig fina längre.
• Belysning är mysig att ha ute året om, även om vi har ljusa sommarnätter i Skellefteå. Det finns gott om lampor och ljusslingor för utomhusbruk som passar på sommarens balkonger. Saknar din balkong eluttag så finns en hel uppsjö av solcellslampor och batteridrivna lampor.
Växter och grönt
• Att addera just växter till balkongen vill de flesta. Fundera hur ofta du har möjlighet att vattna och mot vilket väderstreck balkongen vetter. Växter som trivs i norr- och österläge är t ex begonia, fuchsia, viol, snöflinga, flitiga lisa, murgröna, klöver, palettblad och silvernjurvinda. De tre sistnämnda funkar även i söder- och västerläge liksom pelargon, doftpelargon, petunia, tagetes, stjärnöga, chokladblomma och suckulenter. Blanda också gärna in kryddväxter med fina bladverk i dina planteringar. Persilja, gräslök och mynta funkar bra i skuggiga lägen medan timjan, rosmarin och basilika behöver sol. Glöm inte heller klätterväxter, det finns många fina såsom törnrosas kjortel, svartöga och blomman för dagen. Superfina att låta klättra upp efter en spalje på en trist vägg. (Bild5)
• Vill du sticka ut lite extra? Plantera ett mindre träd, en rugge stort gräs eller en palm i en stor kruka. Du kan också ta ut kaktussamlingen på solsemester på balkongen.
• Kan du odla på balkongen? Svar, ja! Inte bara tomater, chili och gurka, utan även sockerärtor, bönor, mangold, sallad, salladslök och många fler sköna grönsaker. Eller sättpotatis, morötter eller rabarber i en hink, det funkar alldeles utmärkt. Glöm inte jordgubbar och smultron, det brukar barnen gilla alldeles speciellt!
• Om du vill sätta frön och förodla växter finns det mindre växthus som passar på balkonger. Eller så bygger du ett av gamla fönster, det blir ett mysigt inslag för den odlingsintresserade som har plats. (Bild6)
• Fler och fler balkonger får inglasning och då är det ju fantastiskt att nyttja balkongen även på våren och hösten. Med inglasning har du också möjlighet att använda dig av möbler som inte är anpassade för utomhusbruk. Självklart kan du också använda balkongen till förodling, men håll koll på temperaturen så den inte går under tio plusgrader. Använd värmefläkt med temperaturvakt om du vill vara säker på att odlingen ska må bra.
Lycka till, och du, välkommen hem!
Tidigare ämne:
• Helt uppåt väggarna - så hittar du rätt färger och tapeter LÄNK • Formidable – så inreder du med färg och form LÄNK
Kommande ämne:
• Varde ljus - så här bör du tänka när du väljer belysning • Grönt är skönt - så höjer du känslan med växter
|
Bild1: Bestäm först vad du vill använda balkongen till. Är det en matplats, en arbetsplats eller en myshörna? Fundera även om du behöver lösa problem så som sol, vind eller insyn.
Bild2: Naturmaterial som rotting, korg och sjögräs är inne just nu.
Bild3: Kanske är hängmatta eller de allt mer populära hängstolarna något du drömmer om? Kolla med din bovärd om lämpliga fästpunkter och gör drömmen till verklighet!
Bild4: Ett platseffektivt sätt att få fler sittplatser är att ställa en bänk vid kortsidan av balkongen. Ladda upp med kuddar för bästa ”häng-effekten”.
Bild5: Addera växter! Fundera hur ofta du har möjlighet att vattna och mot vilket väderstreck balkongen vätter. Då blir det enklare att lyckas.
Bild6: Om du vill sätta frön och förodla växter finns det mindre växthus som passar på balkonger.
|