Studenter som promenerar
Bild på personer

Skebo har studentbostäder på tre områden i Skellefteå. Oavsett om du väljer att bo på Älvsbacka eller Sörböle har du gångavstånd till både Campus och centrum. Studentrummen är möblerade och självklart ingår bredband, värme och vatten i den fasta och låga månadshyran. Välkommen till en härlig studietid.

Våra studentområden

Staregatan, Älvsbacka: 27 rum på 20-22 kvm, delat kök. Egna toaletter med dusch.

Villagatan, Sunnanå/Sörböle: 57 rum på 23 kvm och delat kök. 16 rum på 26 kvm med eget pentry. Egna toaletter med dusch.

Campusområdet, Laboratorgränd, Sunnanå/Sörböle: Tillfälliga studentrum på Campusområdet. 220 rum på ca 10 kvm. Delat kök, egna toaletter med dusch.

Mer information om Campusområdet >

 

Lediga studentlägenheter >

Så bokar du studentrum

  • Skapa en användare på Mina sidor på skebo.se.
  • Registrera en intresseanmälan för studentlägenhet.
  • Ladda upp ditt antagningsbesked/studieintyg under fliken ”Ladda upp dokument”.
  • Boka studentrum genom att klicka på ”Anmäl intresse” på det studentrum som du önskar. Du kan endast boka ett rum. Studentrum publiceras på tisdagar (ca 05:00 på morgonen). 
  • När du bokat ett studentrum så avpubliceras rummet från hemsidan och Skebo kommer därefter att kontakta dig.
  • För att få hyra ett studentrum krävs det att du omfattas av bostadsgarantin som beskrivs längre ner på denna sida.
  • Nyckelutlämning sker kontorstid måndag - fredag på Skebos huvudkontor på Skeppargatan 8 för Skebos studentlägenheter.

Uthyrning av samtliga studentrum hanteras av Skebo. Du bokar ditt studentboende här på webbplatsen och har du frågor vänder du dig till oss på Skebo, telefon 0910-73 65 00. Du kan även maila dina frågor till vårt kundcenter.

Skolungdomar

Regelverk studentrum

Studentrummen hyrs ut som BoDirekt, vilket innebär att lägenheten går till den som först anmäler sitt intresse. Man får behålla sina köpoäng efter att man fått sitt studentrum. Poängen kan användas till en permanent lägenhet senare i livet under förutsättning att man håller sin användare aktiv och loggar in på mina sidor minst var 12:e månad.

För att få hyra ett studentrum ska du vara inskriven på något av Campus Skellefteås universitet eller vara antagen till annan eftergymnasial utbildning (Yrkeshögskolan m.fl). Utbildningen ska omfatta minst 18 veckor och avse utbildning minst på halvfart. Detta innebär att personer som bara är inskrivna på kortare kurser inte är berättigade att hyra ett studentrum. Antagningsbesked ska också skickas in till Skebo.

Uppsägningstiden är på 2 månader. Byte av studentrum kan göras tidigast 3 månader efter kontraktsdatum. Uppsägning av studentrummen ska göras skriftligt via mail eller brev.

Det är viktigt att du säger upp din lägenhet innan sommaren om du vet att du inte kommer studera i Skellefteå till hösten. Risken är annars att du blockerar chansen för nya studenter att få boende. Olovlig andrahandsuthyrning leder till omedelbar uppsägning.

Nyckelutlämning för Skebos studentlägenheter sker kontorstid på huvudkontoret på Skeppargatan 8.
Mån, tis, tor, fre - endast bokade tider.
Onsdagar, drop-in mellan 10-15 (lunchstängt 11.30-12.30).

OBS! Du måste anmäla dig för studentrum senast 30 dagar innan du kommer till Skellefteå.

Hyresgästen förbinder sig att omedelbart efter avslutad utbildning säga upp rummet för avflyttning med två månaders uppsägningstid.

I våra studentrum är det endast tillåtet att bo en person per rum.


Bo som en student

Våra bostäder för studenter är anpassade just för studenter.

För studenter är hyran precis som med vanliga lägenheter uppdelad på 12 månader men med två månaders uppsägningstid.
Studenthyran har sin årliga hyresförändring 1 augusti.

Som student har du fri tillgång till 100 Mbps internet och betalar inga fasta avgifter för IP-telefoni. Tjänsterna levereras av AllTele i samarbete med Skellefteå Kraft. Givetvis har du inga startavgifter eller andra kostnader för att komma igång. På Campus och inne i centrum kan du använda dig av trådlös uppkoppling utan kostnad.

Av hänsyn till allergiker och för en allmän trevnad är det rök-, katt- och hundfritt i alla lokaler.

Alla som bor i studentkorridoren har gemensamt ansvar för städning i korridor, kök, rum för samvaro och andra gemensamma utrymmen som till exempel tvättstuga. bastu m.m.
I övrigt gäller det också att visa hänsyn och hålla en låg ljudnivå under kvällar och nätter samt att vårda rummet på ett sunt sätt.

Rummet ska städas noggrant när du flyttar ut. Om rummet inte är tillräckligt städat kommer vi att ta ut en kostnad för städning. Glöm inte heller att tömma din lägenhet/rum samt förrådet, om du har ett sådant.

Du som flyttar för att studera vid universitetet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Läs mer och gör anmälan om flytt via länken

Anmäl flytt som student > Skatteverket


Bostadsgaranti

Skellefteå kommun erbjuder en unik studentbostadsgaranti där Skebo bidrar genom att tillhandahålla studentbostäder. Bostadsgarantin gäller dig som blivit antagen till något av universiteten på Campus Skellefteås eller annan eftergymnasial utbildning (Yrkeshögskolan m.fl.) och som är minst 18 veckor lång.

Vid kursstart kan provisoriska lösningar bli aktuella.

Uthyrning till studenter utanför den ordinarie studentgarantin, till exempel för verksamhetsförlagd utbildning (VFU-studenter), doktorander och VUX-studenter, kan i vissa fall vara möjligt om ledigt bestånd överstiger cirka 10 procent.

Ta del av

kommunstyrelsens beslut

Tumnagel KS Beslut studentlägenheter