Kösystem

Kösystem

Skebo erbjuder boenden för alla, dessutom har vi olika kategoriboenden: studentlägenheter, ungdomslägenheter, + 55 lägenheter och trygghetsboende. Det finns endast en kö (undantag studentkön) där samtliga lägenhetstyper kan sökas. Tilldelning av lägenhet sker till den med flest köpoäng.

Så funkar vårt kösystem

Efter du registrerat dig som bostadssökande börjar du att samla köpoäng, du får en köpoäng per dag. Du behåller din status som aktiv bostadssökande genom att logga in på Mina sidor minst var 12:e månad. Glömmer du att logga in inom 12 månader får du göra en ny registrering och börja samla poäng på nytt. Kontrollera samtidigt att dina personuppgifter (adress, telefonnummer, e-postadress) är aktuella. 

Dina poäng är personliga och kan inte överlåtas eller läggas ihop med någon annans poäng. Make, sambo, släkt måste göra en egen registrering och samla egna poäng.  Den insamlade poängen ligger sedan till grund för att skriva kontrakt på en bostad. Du som redan hyr hos Skebo får 365 extrapoäng när du bott i samma bostad i två år. Om du flyttar från lägenheten förlorar du dessa extrapoäng. 

När du fått kölägenhet

Så fort du skrivit kontrakt på en kölägenhet nollställs dina köpoäng. Man kan inte skriva in sig på ett kontrakt i efterhand. För att på nytt ställa dig i kö behöver du aktivera dig igen (Mina sidor). När du fått en kölägenhet kan du inte anmäla intresse för en annan lägenhet tidigare än nio månader från det att kontraktet skrevs.

BoDirekt

BoDirekt är ett erbjudande som riktar sig till bostadssökande som snabbt behöver en bostad. Den som först anmäler sitt intresse hamnar först i kön. Om du får din lägenhet via BoDirekt behåller du dessutom dina köpoäng, men kan inte anmäla intresse på annan lägenhet inom nio månader efter kontraktsskrivning.

Uppsägningstid


När du säger upp din lägenhet och avtalet med Skebo är uppsägningstiden tre månader, detta gäller även om du flyttar inom Skebo.

Fördelning av lediga lägenheter

De 20 sökande med flest poäng i vårt bokningssystem får ett erbjudande om visning av den aktuella lägenheten. Du har tre dagar på dig att meddela oss om du vill hyra eller inte. Det gör du på Mina sidor eller per telefon. Svarar du ja efter lägenhetsvisningen är svaret bindande. Om flera sökande tackar ja går lägenheten till den med flest poäng. För studentlägenheter gäller inga visningar utan går till den som först anmäler sitt intresse.

Spärr intresseanmälan

Din intresseanmälan spärras i sex månader om du:

• Glömmer att svara ja eller nej tre gånger på visningserbjudanden.
• Tackar nej till lägenheter fler än sex gånger inom 12 månader, efter att du blivit bjuden på visning.
• Tackat ja till en lägenhet och ångrar dig när vi tar kontakt och erbjuder lägenheten.

Intresseanmälan spärras i sex månader och det innebär att du inte kan boka några nya lägenheter under den tiden men du samlar fortfarande köpoäng