Helt uppåt väggarna

Helt uppåt väggarna

– Det är många olika trender som är igång nu. För 2019 ser vi att 90-tal kommer starkt, såsom svampmålade väggar, glasbord och krom. En annan trend som vi tagit till oss är den naturliga med råa träslag, rotting, lerkrukor, mycket växter, naturfärger och linnetyger. När det gäller färger är beige är det nya grå kan man säga. En annan trend är att verkligen gå loss på mörka dova färger i kombination med lyxiga material som guld, koppar och glas. Tidigare var det tydligare att det fanns en stil som gällde, idag handlar det ofta om flera olika trender som pågår samtidigt, säger Linda Marklund.

Dessa trender till trots så är det självklart viktigast att hitta en stil du själv tycker om och trivs med. Men hur ska du tänka och vad finns det för smarta lösningar? Här kommer några tips:

- Våga gå loss med en härlig och personlig tapet! När det gäller hyreslägenheter är det så klart alltid knepigt att veta vad du får göra, men så länge det är gjort ordentligt brukar det mesta vara okej. Vill du vara på säkra sidan kan du dubbelkolla med bovärden eller satsa på självhäftande och borttagbara peel off-tapeter. Det finns en hel uppsjö av dem att köpa via exempelvis Etsy.

- Har du målningsbara tapeter i lägenheten? Då har du möjlighet att måla istället för att tapetsera. Din bovärd kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av tapet du har hemma hos dig.

- Litet rum? Måla in väggmöbler så som bokhylla eller byrå i samma färg som väggen, då upplevs möblerna ta mindre plats i rummet. Det är dessutom väldigt trendigt! (Bild1)

- Vill du gärna ha en stormönstrad tapet, men är rädd att den tar över? Välj en som inte har så stora kulörkontraster i mönstret. Det ger ett lite lugnare intryck. Och du, tapetsera alla väggar i rummet! En fondvägg kan kännas mer dominant än ett heltapetserat rum. (Bild2)

- Tänk på att välja en tapet som harmonierar med kulörer i angränsande rum.

- Beställ hem tapetprover innan du bestämmer dig. Många tapetleverantörer har också ett verktyg för att provtapetsera online, använd det för att visualisera helheten och storleken på tapetmönstret.

- Gå på magkänslan, välj en tapet du älskar och få resten att fungera med tapeten! Känns det ändå läskigt med tapet? Tapetsera ryggen i din bokhylla med en småmönstrad tapet. (Bild3)

Andra smarta tips

- Har du en långsmal hall? Skärma av förvaringsdelen med ett draperi och skapa en extra funktion i resten av hallen, som till exempel ett litet kontor av ett grunt sidobord och en stol. Det är otroligt vilka fina utrymmen som kan skapas med lite avskärmningar. (Bild4)

- Har du stora trista väggytor? Att göra en tavelvägg är alltid snyggt. En annan riktigt fin lösning kan vara att skapa egen bokhylla genom att stapla lådor i olika storlekar på varandra med öppningen framåt. Avsluta med att ställa fram stora växter, golvlampor och tavlor, speglar eller annat du tycker om. (Bild5)

- I köket finns fler möjligheter än vi tror. Ett tips är att haka av alla eller ett par luckor från överskåpen för att få öppen förvaring. Vill du göra det ännu mer personligt kan du sätta en målad eller tapetserad skiva av kartong eller tunt trämaterial som rygg i skåpen. Då kan du lätt plocka bort skivan ifall du flyttar. En annan enkel och snabb lösning är att sätta kakeldekor som ger snabb, billig och enkel förvandling.

Vanliga misstag

- Att inte ta ett helhetsgrepp kring färger och träslag på de möbler som ska vara i rummet. Tänk på att alla delar ska harmonisera.

- Att inte provmåla. Kulörer ser olika ut i dagsljus och på kvällen med belysning. Tänk också på att ett rum med norrläge kan behöva en varm färg och ett rum med söderläge "sväljer" en kall färg bättre.

- När du väljer färg och tapet, glöm inte att stämma av så det funkar med golvet. Det är ett vanligt misstag att golvet och väggfärgen inte tar fram det bästa i varandra. Lycka till med att skapa ditt drömboende!

Bra att veta innan du börjar

- I regel får du göra ganska mycket förändringar i din lägenhet så länge det görs fackmannamässigt. Om du tar ut svängarna allt för mycket kan du behöva återställa lägenheten när du flyttar. Tryggast är oftast att dubbelkolla med bovärden först.
- Skebo har flera tapetkataloger att kolla i när du vill välja tapeter. De finns i Bobutiken, och här kan du också få hjälp att diskutera vilka ändringar som är okej att göra i just din lägenhet.
- Om du plockar bort köksluckor, dörrar och dylikt måste du spara dem för att kunna sätta tillbaka dem innan du flyttar.
- Det är givetvis okej att sätta upp hyllor, tavlor och dylikt, men tänk på att du kan bli ersättningsskyldig om du gör onormalt många eller stora hål i väggen.


Bild1: Genom att måla in väggmöbler i samma färg som väggen upplevs möblerna ta mindre plats. 


Bild2: Rädd att tapeten tar över? Välj en med mindre kontraster i mönstret. 


Bild3: Tapetsera ryggen i bokhyllan för ett personligt intryck. 


Bild4: Långsmal hall? Avskärma med draperi för att skapa nya rum.


Bild5: Gör stora trista väggar levande med tavlor, staplade lådor, eller som här med en sjyst tidningshängare

Klicka på länken för att se vårens kommande teman - inredningstips