Lilla Mari - en historisk pärla

Visar en kvinna och en man på en uteservering

Längs Nygatan och inne på Köpmangatan, i ett av Skellefteås äldsta trähuskvarter, hittar man kaféet Lilla Mari. Det är ett välbesökt utflyktsmål för både skellefteåbor och turister som vill njuta av fika i en historisk miljö.

Lilla Mari Café drivs av Najed Sebae och hans fru Majed, tillsammans med dottern Thuraia som hjälper till under sommaren. Familjen har bott i Skellefteå i tio år och har tidigare drivit Bussgrillen och Dungers i Malå innan de tog över Lilla Mari för fem år sedan, i ett av Skellefteås äldsta hus som ägs av Skebo.
– Läget är fantastiskt, alla älskar vår uteservering. På vintern kan vi inte ta emot lika många gäster, så uteserveringen är ett härligt tillskott, säger Najed.
Kaféet erbjuder en bred meny som lockar många, med storsäljare som Ceasarsallad, grekisk sallad, kycklingtoast och kantarelltoast. Här kan man också njuta av glass, mjukglass och lättluncher.
– På sommaren kommer många turister hit, och den nya batterifabriken har gett oss ett uppsving, särskilt på helgerna. Vi har även börjat erbjuda nya rätter som frappé, olika kaffesorter och turkiskt kaffe som tilltalar många av de nya medarbetarna på Northvolt, berättar Najed.

Lilla Mari är känt för sin höga kvalitet och användning av färska råvaror, något som kunderna uppskattar.
– För fem år sedan gjorde vi allt själva, och vi har samma rytm och kvalitet än idag. Kunderna gillar det när man har samma höga standard, säger Najed.
Innergården på Lilla Mari är lummig och charmig, med blommor som ger känslan av att sitta i en skog. Det är en unik miljö som bidrar till kaféets popularitet.
– Kunderna lämnar många positiva omdömen på Google eller hör av sig via Instagram eller Facebook. Vi är nöjda och gör vårt bästa varje dag, säger Najed.
Nu har ytterligare ett mysigt inslag tillkommit till kvarterets innergård i form av bokkiosken. Den gamla telefonkiosken huserar numera gratis böcker att låna, och har man någon bok att lämna blir någon annan bokslukare också glad.

Förutom kaféets ordinarie meny erbjuder familjen också libanesisk mat på beställning, inklusive mezerätter, grill och kebab som de gör från grunden med egna kryddor.
– Det blir långa skift på tolv timmar, men vi älskar det, avslutar Najed med ett leende.