– Det här med belysning kan vara knepigt. De flesta har nog hört att ett rum ska ha många ljuspunkter, men ändå hamnar vi ofta i klassikerna: en stark taklampa, mest för städningen, en lampa över bordet och kanske en i fönstret. Därför har jag här försökt ge lite mer konkreta råd som jag hoppas ska inspirera fler, säger Linda Marklund.
Här kommer hennes råd:
- I ett större rum som ett vardagsrum behövs 5–7 ljuskällor, som exempelvis taklampa, fönsterlampor, läslampa, golvlampa och väggbelysning. Variera så det finns allt från städbelysning till mysbelysning. Tänd och släck efter behov.
- Har du fastnat i tanken att det bara finns plats för en taklampa? Tänk om! En grupp av lampor gör under för känslan i rummet.
 Har du fastnat i tanken att det bara finns plats för en taklampa? Tänk om! En grupp av lampor gör under för känslan i rummet.
- Färgen/värmen på ljuset i en ljuskälla mäts i kelvin (k). Cirka 2 700 k motsvarar färgen på det ljus du är van vid från den äldre glödlampan. Ju varmare ljus, desto mysigare belysning. Och du, nu finns det även LED-lampor med varmt ljus.
- Använd opala ljuskällor när du vill ha en jämnare spridning av ljuset och ett mildare sken.
- Använd dimmer som du sätter i uttaget eller monterar på lampsladden för att variera ljusflödet och mysstämningen. Tänk bara på att också ljuskällan måste vara dimbar.
- Belys saker! Sätt din stora växt i fokus genom att rikta en golvstrålkastare mot den, eller en skrivbordslampa vid kaktussamlingen på fönsterbrädan, tavelbelysning ovanför favorittavlan eller en ljusslang bakom bokhyllan. Det framhäver fina saker och ger rummet mer personlighet.
 Sätt saker du älskar i fokus genom att belysa dem.
- Gå loss när du köper taklampa och låt den bli ett statement i varje rum. Detta tips nämndes under möbleringsdelen också, men det är så klart också aktuellt här. En liten lampa ger rummet en obalans.
- Just nu är det väldigt inne med bambu och andra naturmaterial, gärna flätade. Dessa kan vara ett bra val då de både ofta ger ett fint mönster på väggarna, men också gör liten miljöpåverkan.
    Just nu är det väldigt inne med bambu och andra naturmaterial, gärna flätade. Dessa kan vara ett bra val då de både ofta ger ett fint mönster på väggarna, men också gör liten miljöpåverkan. Foto: Ikea.
- Glöm inte andra typer av belysning. Levande ljus och bordslyktor sätter den sista pricken över i:et en mörk kväll.
- Ljusslingor i olika utföranden har varit populära i flera år nu. De kan vara fina liggandes på en bänk, hängandes i ett hörn, eller varför inte hängandes över en hylla?
- Att använda sig av LED-lister bakom en spegel, tavla eller tv:n är något vi ser mycket av just nu. Se bara till att listen inte är synlig och att ljuset från den inte blir för starkt.
- Ljuspaneler i taket är ett diskret sätt att belysa ett rum, men de går också att sätta på . Dessutom finns det otroligt fina ljusdörrar till köksinredningen eller bokhyllan. Ett spännande sätt att skapa ett annorlunda hem.
- Light boxes är ett kul inslag i inredningen. Till exempel finns det pratbulbbleformade lampor som passar fint i ett barnrum och som även kan användas som nattlampa.
 Light boxes är ett kul inslag i inredningen. Här är ett fint exempel som passar lika fint i kontoret som i barnrummet. Foto: Home2tiny.se
- Nya lösningar på hur man styr sin belysning kommer hela tiden. Du kan styra den genom rörelse, fjärrkontroll eller din smartphone och också din röst. Med vissa styrenheter kan du inte bara dimma utan också variera färgtemperaturen.
- Är du besvärad av värme och ljus när solen ligger på? Montera en plisségardin som du kan ha längst upp, längst ner eller i mitten av fönstret. De finns i allt från i princip transparenta till mörkläggande och de funkar också bra som insynsskydd.
 Är du besvärad av värme och ljus när solen ligger på? Montera en plisségardin som du kan ha längst upp, längst ner eller i mitten av fönstret. Foto: Sandatex
- De starkaste materialtrenderna när det gäller lampor är blankt silver/krom, matt svart metall och naturmaterial. Fortfarande ser vi olika varianter på takkronor som en stark trend, men lampor med organiska former kommer mer och mer.
- Varför inte göra din egen lampa av trägalgar eller ett cykelhjul? Eller något annat du har hemma. Det roligaste är ju ändå att ha en lampa du gjort själv.
Lycka till och välkommen hem!
Tidigare ämne: • Helt uppåt väggarna - så hittar du rätt färger och tapeter LÄNK • Formidable! – Tips för möblering med färg och form LÄNK • Lev ut - enkla tips för att få till balkongmyset LÄNK
Kommande ämnen: • Grönt är skönt - så höjer du känslan med växter
|
|