Telefonkiosken fick nytt liv som bokkiosk

Bokkiosk med böcker på hyllor
Bokkiosk med böcker på hyllor

Längs Nygatan och Köpmangatan i Skellefteå hittar man ett av stadens äldsta trähuskvarter, där flera verksamheter har kommit till liv de senaste åren. Här finns också en relik från en svunnen tid - en telefonkiosk som nu fått nytt liv som bokkiosk, tack vare en idé från Kristine Vaneryd.

Kristine var tidigare sambo till Nils Åsén, som en gång designade telefonkiosken och berättar nu hur det gick till.
– Förlagan till den här bokkiosken hittade jag i Trosa, bara någon månad efter att Nils hade gått bort. Jag tycker att telefonkiosken ligger så fint till nära Lilla Mari Café här i Skellefteå och det känns fantastiskt att den nu kan användas på ett nytt sätt, säger Kristine.
Kristine kontaktade Skebo med sin idé och fick ett positivt gensvar. Hon berättar att det känns roligt att kunna dela detta med vänner som kände Nils.
– Han hade jobbat på ett företag knutet till Ericsson men var pensionär när jag träffade honom. Nils hade för länge sedan fått i uppdrag av Ericsson att rita en gammal telefonkiosk, en sådan som det fanns en riktig telefon i. Han hade älskat att se hur det här blev, säger Kristine.
Telefonkiosken tillverkades i en upplaga av 100 och hon har stött på dem runt om i Sverige.

För Kristine är bokkiosken en viktig hyllning till Nils och hans kärlek till ord och litteratur.
– Jag tycker det är jätteviktigt att man läser, och jag hoppas att vi även kan ha barnböcker i kiosken. Läsförståelse är väldigt viktigt, särskilt för barn.
Kristine och Nils träffades på Stadsfesten 2010 och fann snabbt varandra.
– Det sa klick direkt! Vi passade så bra ihop. Snart är det ett år sedan han gick bort och det gör fortfarande ont att tänka på, berättar Kristine.
Nils älskade att läsa och skriva, och han hade ett särskilt intresse för ordvitsar och författarskap.
– Jag är övertygad om att bokkiosken hade passat honom perfekt. Han hade ett brinnande intresse för ordets betydelse, avslutar Kristine.

Skebo har nu fyllt bokkiosken med en första laddning av böcker, och det är fritt fram att hitta sin nya favorit. Man får gärna ställa in sina vällästa favoritböcker så att någon annan kan njuta av lite härlig sommarläsning.

Glad boksommar!