Tips för möblering med färg och form

Tips för möblering med färg och form

– Att möblera ett rum kan tyckas vara ganska enkelt. En soffa, ett soffbord och kuddar. Ett matbord och några stolar. Många har också ett inredningsintresse som gör att hemmet blir sitt eget. Men med lite extra råd och idéer på vägen går det få till det där lilla extra som faktiskt gör en enorm skillnad, säger Linda Marklund.

Här kommer hennes råd:

Möblering och rum
– Att placera möblerna rätt gör större skillnad än du kanske tror. Utnyttja golvytan och möblera i mitten av rummet snarare än att trycka in soffgruppen i ett hörn eller mot en vägg. Har du ett litet vardagsrum eller allrum där det inte är möjligt, dra ut soffan 10–15 centimeter från väggen.

– Undvik att möblera så att alla möbler placeras utifrån tv:n. Häng i stället tv:n på väggen med ett fäste så att den går att vinkla åt olika håll och låt rummet ha fokus på samtal och umgänge. Tv:n brukar bli använd ändå och det blir allt vanligare att vi tittar på egna skärmar.

– 80-talet är tillbaka – i alla fall delvis. Ingen trodde kanske att bulliga soffor och glasbord med underreden i organiska former skulle komma tillbaka, men tji fick vi. Och när vi ändå är inne på temat: piedestaler och krom/blankt silver är supertrendigt just nu. (Bild1)

– Fönstren i våra vardagsrum är ofta stora. Då är det snyggt att ta i med rejäla gardiner som gärna får hänga i skena från taket ända ner till golvet. Den senaste trenden är ”hotellhängning” med maffiga gardiner i sammet eller linne och en tunnare ljus gardin som får titta fram från den bakre gardinskenan. Om du har gardinstång, sätt fästena en bit ut från fönstret så att gardinen täcker väggen och bara en liten bit av fönstret. På så sätt får du maximalt med ljusinsläpp och fönstret upplevs större.

– Möblera med en rejält stor matta. Den ska åtminstone vara så stor att frambenen på soffan och fåtöljerna står på mattan, men gärna så stor att alla möbler som hör till soffgruppen helt ryms på den. Mattan är det nya statement-föremålet tillsammans med taklampan. Och på tal om taklampa, välj en stor med attityd.

– Stora speglar som reflekterar ljuset från fönstren ger en illusion av djup. Det är en bra lösning i ett litet rum. Undvik också höga skåp och bokhyllor som gör att rummet känns belamrat och takhöjden upplevs lägre.

– Häng tavlorna rätt. En enstaka tavla på väggen ska hänga med mitten i ögonhöjd (cirka 175–180 centimeter från golvet). Tavlor över en soffa eller någon annan möbel hängs cirka 20 centimeter ovanför den. Se till att hitta rätt storlek, ett vanligt misstag är att använda sig av för små tavlor. Stora oljemålningar och fotokonst är helt rätt just nu. (Bild2)

Små detaljer som gör skillnad
– Se till att det finns snygga förvaringsboxar och korgar till sådant som ofta ligger framme eller som du vill ha lättillgängligt i vardagsrummet. En schyst plats för fjärrkontroller, tidningar, gosedjur och extrafiltar. (Bild3)

– Svårt att få till det på hyllorna? Gruppera dekorationer och växter istället för att rada upp dem. Testa skapa stilleben av en låda, en vas med snittblomma, en liten prydnadssak och den mindre tavlan. Eller vilka prylar du än vill använda. Passar såväl på fönsterbrädan och på bordet som i bokhyllor. (Bild4)

– Kroklister eller knopplister är fantastiska och dessutom enkla att hitta på stan. Perfekta för att hänga upp allt från snygga kläder och handväskan till fina inredningsdetaljer. (Bild5)

– Badrummet är ofta ett rum som upplevs både kallt och kalt. Använd naturmaterial såsom rotting, bambu och trä i för en varm känsla. Och såklart mysiga handdukar.

– Byt knopparna på köksskåpet och garderoben. En liten insats som gör stor skillnad. Men du, se till att använda de befintliga hålen istället för att borra nya. (Bild6)

– Färgerna då? Beige är det nya grå. Gärna i kombination med brunt och naturvitt. Gult i alla nyanser ser vi också mycket av, liksom dimtoner av pasteller. Rosttonerna hänger kvar ett tag till och nya uppstickare är lila och blått. De starkare, mer mättade, kulörerna i kombination med varandra är också en stark sidotrend, liksom grönt med en dragning åt militärgrönt. (Bild7)

Lycka till och välkommen hem!

Tidigare ämne:
• Helt uppåt väggarna - så hittar du rätt färger och tapeter LÄNK

Kommande ämnen:
• Varde ljus - så här bör du tänka när du väljer belysning
• Grönt är skönt - så höjer du känslan med växter
• Lev ut - enkla tips för att få till balkongmyset

 

 

Bild1: Glasbordet är tillbaka! Trendigare än någonsin!

Bild2: Häng rätt! Tavlor som ska hänga över en möbel bör hängas ca 20 cm ovanför den.

Bild3: Fixa snygg förvaring för sakerna som ofta ligger framme och du vill ha lätttillgängligt. Korgar och boxar ger ett städat intryck.

Bild4: Det är vanligt att vi radar upp prydnader, men genom att grupper får sakerna en helt annan dynamik. Prova dig fram med favoritsakerna!

Bild5: Knopplister är inte bara praktiska, de är även vackra att titta på. Häng på några favoritgrejer och kanske en kvist av något grönt.

Bild6: Byt knopparna på köksskåpet och garderoben. En liten insats som gör stor skillnad.

Bild7: Gult i alla nyanser är superhett just nu. Vi ser även beige i kombination med brunt och naturvitt eller militärgrönt, pasteller och rosttoner.